Sähköisten palveluiden avulla yhtiö Viroon on helppo perustaa, kertoo teknologia-alan yrittäjä.
Englantilainen Charles Brett muutti Viroon syksyllä 2014. Brett kuvailee Viron digitaalista yhteiskuntaa vallankumoukselliseksi.
– Virossa on koko maan kattava 4G-verkko, jopa maaseudulla, kuten hallitusohjelmassakin kuvaillaan, Brett kirjoittaa The Register -lehdessä.
Brettin mukaan nopeat verkkoyhteydet takaavat, että mikäli yhtiö Viroon perustetaan, voi töitä tehdä kirjaimellisesti missä tahansa.
Palvelut nopeita
Britanniassa asunut Brett päätti siirtyä Viroon erityisesti edistyksellisen teknologian johdosta. Yhtiö Viroon tuntui yrittäjyyden kannalta oikealta vaihtoehdolta. Brett haki e-kansalaisuutta verkossa toimivan ajanvarausjärjestelmän avulla. Viesti hyväksytystä e-kansalaisuudesta tuli sähköpostitse alle kahdessa viikossa.
– Mikään ei olisi voinut olla helpompaa, eikä mikään olisi voinut saapua nopeammin, yrittäjä ylistää.
Brettin mukaan vallankumouksellista on myös se, että kun yhtiö Viroon on perustettu, yrittäjällä jää enemmän aikaa itse liiketoiminnan kasvattamiseen. Aikaa säästävä sähköinen järjestelmä mahdollistaa valtavan valikoiman erilaisia yritystoimintoja kuten esimerkiksi sopimusten allekirjoittaminen, pankkitilin avaaminen, maksujen lähetys ja vastaanotto sekä verojen maksu. Varsinaista Viron kansalaisuutta tai oleskelulupaa e-kansalaisuus ei kuitenkaan tarkoita. Nämä asiat tulee jatkossakin hoitaa konsulaatin tai edustuston kautta.
Tietoturva huipussaan
Brettin mukaan Viron malli osoittaa, että tänä päivänä on mahdollista ottaa käyttöön toimiva ja turvallinen sähköinen järjestelmä – ilman byrokratiaa. Yhtiö Viroon perustetaan nopeammin kuin koskaan ja se puolestaan vaikuttaa positiivisesti maan talouskasvuun. Moni Viroon siirtynyt yrittäjä kuitenkin ihmettelee, miksi muut maat eivät suoraan kopioi Viron toimivaa, korkealuokkaista mallia. Monelle yhtiö Viroon on houkutteleva ajatus ja mallista hyötyisivät myös muut talouskasvun kanssa kamppailevat maat.
– Euroopan maat, Suomea lukuun ottamatta, laahaavat perässä. Jos Virolla kesti 15 vuotta päästä tähän pisteeseen ja maassa on vain 1.5 miljoonaa asukasta, kuinka kauan se kestäisi esimerkiksi Ranskalta tai Britannialta, yrittäjä kysyy.