Viron verotus on ollut yksi polttavimmista puheenaiheista tänä keväänä, kun eduskuntavaaleihin valmistautuvat puolueet esittelevät linjauksiaan.
Yhä useampi suomalainen on perustanut yhtiön Viroon maan liiketoiminnalle suotuisan verotuksen takia. Viron verotukseen ovat kiinnittäneet huomiota myös kevään vaaleissa eduskuntapaikoista kisaavat poliitikot. Esimerkiksi keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on toistuvasti todennut haaveilevansa Suomeen Viron kaltaista mallia, joissa yrityksiä verotetaan vasta voitoista.
Ainutlaatuinen kasvumahdollisuus
Sipilä on taustaltaan yrittäjä ja suomalainen yhtiöverotus on saanut eniten kritiikkiä juuri liikkeenharjoittajilta. Monen mukaan Suomessa ei tarpeeksi tueta esimerkiksi aloittelevia startup-yrityksiä, joiden kasvu on ankaran verotuksen johdosta hidasta ja työlästä. Tuotekehitykseen ei juuri jää varoja ja lisäinvestointien tilanne on lähes yhtä ankea. Virossa tilanne on päin vastainen: yhtiö Viroon tarjoaa yrittäjyyttä tukevan verotuksen ansiosta ainutlaatuisen kasvumahdollisuuden. Myös Viron yrityskulttuuria pidetään positiivisempana ja kannustavampana kuin koti-Suomessa. Etenkin aloittelevien yhtiöiden liiketoiminnan kannalta on näin ollen paras mahdollinen vaihtoehto perustaa yhtiö Viroon.
Yritykset karkaavat Viroon
Tilanteeseen on viime kuukausina otettu kantaa valtiollisellakin tasolla ja moni puoluejohtaja pitää Viron verotusmallia ihanteellisena. Päättäjät ovat nyt heränneet siihen, että kasvavat yritykset karkaavat maasta ja perustavat yhtiön Viroon. Näin kävi esimerkiksi suomalaiselle startup-panimolle, joka valmistaa oluensa Tallinnassa.
– Verotus, yritysilmapiiri, alkoholiverot ja kaikki muu on Viron puolella yrittäjälle paljon helpompia, totesi Sori Brewing -panimon perustajiin kuuluva Heikki Uotila Taloussanomat-lehdelle.
Uotilan mukaan yritys olisi ilman muuta pysynyt Suomessa, mikäli olosuhteet olisivat toisenlaiset. Yrittäjä syyttää tilanteesta poliitikkoja: lakeja säädetään kuin tuuliviirit, eikä panimotoiminta tuntunut Suomessa järkevältä. Yhtiö Viroon on ollut monen muunkin startup-yrityksen ratkaisu, sillä säästöjä tulee siten jo ensimmäisen vuoden aikana.