Viron palvelut ykkösluokkaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan julkishallinnon palvelut Virossa ovat kansainväliselläkin tasolla huippuluokkaa.

Viron julkishallinnon palvelut ovat kadehdittavan selkeitä, yrittäjäystävällisiä ja helppokäyttöisiä, paljastaa brittiläisen Blavatnik-yliopiston tekemä tutkimus. Tutkijoiden mukaan sijoitusta nostaa se, että yhtiö Viroon ei näinä päivinä vaadi monimutkaista paperisotaa, vaan yrittäjät voivat sekä perustaa että hallinnoida Viron toimipistettään sähköisesti. Viron järjestelmää pidettiin yleisesti ottaen nykyaikaisimpana sekä yrittäjien että yksityishenkilöiden kannalta. Yritys Viroon houkuttelee etenkin kansainvälisiä yrittäjiä, jotka eivät voi hallinnoida yritystään paikanpäällä.

Verotus houkuttelee

Blavatnikin tekemä tutkimus paljasti myös, että yritys Viroon perustetaan usein verotussyistä.

– Nämä kaksi tekijää, tehokkaat palvelut ja yritysystävällinen verotus, ovat todennäköisesti kytköksissä toisiinsa, tutkimus täsmentää.

Tutkimuksessa verrattiin 31 maata. Viro sijoittui kokonaisvertailussa sijalle seitsemän, jättäen taakseen Yhdysvallat, Tanskan, Norjan ja monen yrittäjän suosiman Irlannin. Tutkijoiden mukaan Viro houkuttelee etenkin nuoria startup-yrityksiä, joilla on pula sekä osaavasta työvoimasta että pääomasta. Koska yritys Viroon on helppo perustaa, on moni yrittäjä jättänyt taakseen perinteisesti startup-ystävälliset veroparatiisit ja siirtäneet koko liiketoimintansa Viroon.

Britit hakeutuvat Viroon

Viron julkishallinnon palvelut eivät juuri esittelyitä kaipaa: äskettäin julkaistujen tilastojen mukaan sähköistä kansalaisuutta ovat hakeneet jo kymmenet tuhannet ulkomaalaiset. Tilastoja johtavat suomalaiset yrittäjät, mutta yritys Viroon on yhä houkuttelevampi vaihtoehto myös englantilaisille. Britannian EU-ero voi asiantuntijoiden mukaan tarkoittaa sitä, että yritys Viroon on suotuisampi vaihtoehto kuin Manner-Eurooppa.