Virosta on muutamassa vuodessa tullut Yhdysvaltain Piilaakson kaltainen teknologian keskus, jonka innovaatiot houkuttelevat kansainvälisiä sijoittajia.
Yritys Viroon on tänä päivänä erinomainen vaihtoehto lisärahoitusta kaipaaville start-up-firmoille. Newsweek-lehden mukaan Virosta on tullut Piilaakson kaltainen innovaatiokeskus, jonka huomiosta kilpailevat nyt useat nimekkään sijoittajat. Viron yritystoiminnasta ovat kiinnostuneet muun muassa Virgin-yhtiötä vetävä Richard Branson sekä Piilaakson kuninkaaksi kutsuttu PayPal-perustaja Peter Thiel. Investointeja on kahminut muun muassa teknologiayritys Testlio.com, joka sai aiemmin tänä vuonna miljoonan dollarin arvoisen sijoituksen Yhdysvalloista. Näin kävi myös Bondoralle, jonka kassa karttui 4.5 miljoonalla eurolla.
Yritysten määrä kolminkertaistuu
Erikoisen tilanteesta tekee se, että monen miljoonasijoituksia houkuttelevan virolaisyrittäjän ei edes tarvitse poistua toimistostaan. Maan yrittäjyyttä tukeva ilmapiiri tunnetaan maailmanlaajuisesti – yritys Viroon on kannattava konsepti, joka jo sellaisenaan houkuttelee kansainvälistä rahoitusta. Vain reilun miljoonan asukkaan Virossa on Newsweekin mukaan tällä hetkellä yhteensä 350 start-up-yritystä. Hallitus ennustaa luvun nousevan vähintään tuhanteen vuoteen 2020 mennessä.
“Hallitus kuin teknologiayritys”
Syynä Viron komeettamaiseen nousuun on asiantuntijoiden mukaan se, että maan hallitus tukee yrittäjiään varauksettomasti. Amerikkalainen Newsweek toteaakin, että Viroa johdetaan kuin teknologia-alan start-up-yritystä. Esimerkkinä on edistyksellinen e-kansalaisuus, jonka avulla yrittäjä pääsee käsiksi valtion sähköisiin palveluihin mistä tahansa – käymättä Virossa lainkaan. Uusi yritys Viroon syntyy verkon kautta helposti ja nopeasti. Maan teknologiaministeri Taavi Kotka toteaakin, että päämääränä on, monen teknologiayrityksen tapaan, paperiton yritysmaailma.