Suomalaisyrittäjät ylistävät Viroa: “Houkuttelee investointeja”

Perustaa yhtiö Viroon oli paras mahdollinen päätös, ylistää suomalaisyrittäjä, joka siirsi liiketoimintansa eteläiseen naapurivaltioon jo vuonna 1995.

Viron yritysmyönteinen kulttuuri näkyy selvimmin kahdessa asiassa: verotuksessa ja kovassa työnteossa, toteaa lakimies Aku Sorainen Yrittäjät-lehden haastattelussa. Sorainen siirsi liiketoimintansa Viroon jo vuosikymmeniä sitten ja on saanut seurata maan huikeaa talouskasvua aitiopaikalta. Yhtiö Viroon on helppo perustaa ja siitä johtuen etelänaapurista on tullut houkutteleva kohde kansainvälisille investoinneille. Tilanteesta hyötyvät etenkin vasta liiketoimintaansa aloittelevat startup-yritykset.

Pulaa työvoimasta

Suomalaisyrittäjän kannalta yhtiö Viroon tarjoaa vain etuja. Virossa veronalaista tuloa ovat osinkojen ohella sellaiset menot ja nostot, jotka eivät liity itse yrityksen toimintaan. Muu voitto pysyy tarvittaessa verovapaana itse yhtiössä ja yrittäjä voi sijoittaa sen haluamallaan tavalla yrityksen toimintaan. Bruttopalkasta maksetaan 33 prosenttia eläke- ja terveydenhoitokuluja. Yhtiö Viroon on kuitenkin vasta ensimmäinen askel: työntekijöistä on ollut viime vuosina pulaa. Markkinat ovat pienet ja pätevä työvoima uhkaa käydä vähiin.

Nuorten osalta virolainen työkulttuuri on erittäin hyvä, mahdollisesti jopa parempi kuin Suomessa. Työn tuottavuus ei ole kuitenkaan pohjoismaisella tasolla. Yksi syy tähän on pula hyvin koulutetusta keskijohdosta, Sorainen toteaa Yrittäjä-lehdelle.

Työkulttuuri erilainen

Yhtiö Viroon houkuttelee monia myös siksi, että maan työkulttuuri on eurooppalaisessakin mittakaavassa poikkeuksellisen ahkera. Virossa etenkin nuorempi, motivoitunut sukupolvi on tottunut tekemään paljon töitä.

Erityisesti nuorempi sukupolvi on Virossa yksinkertaisesti valmis tekemään enemmän töitä. Enemmän tunteja, pidempää päivää. Täällä on selvästi vähemmän vapaapäiviä kuin Suomessa, Sorainen muotoilee.