Suomalaisyrittäjä Timo Karjalaisen kokemus

Yritys Viroon

Timo Karjalaisen yritys Viroon syntyi jo syyskuussa 2012. Karjalainen pitää Viron järjestelmää Suomea parempana monessakin suhteessa. Hänen mukaansa myös Suomen tulisi houkutella  ulkomaalaista liiketoimintaa, virolaistakin. Suomalaisen järjestelmän toimivuutta voisi Karjalaisen mukaan parantaa – etenkin, kun tiedossa on se, kuinka helppoa on perustaa yritys Viroon ja kuinka sujuvaa asioiden hoitaminen on.

– Olemmehan käytännössä yhtenäisellä talousalueella, tilitoimistoyrittäjä Karjalainen toteaa.

Miksi yritys Viroon?

– Syitä on monia. Verot ovat merkittävässä asemassa ja vaikuttavat paljon, mutta ne eivät suinkaan ole ainoa syy, Karjalainen kertoo.

Suomen tulisi hänen mukaansa uudistaa esimerkiksi työmarkkinapolitiikkaa, julkisen sektorin tuottavuutta ja elinkeinopolitiikkaa.

– Olen tavannut hyvin monia yrittäjiä, jotka ovat vihaisia siitä, ettei Suomessa yksinkertaisesti kannata harjoittaa liiketoimintaa.

Verot ja palkat alas

Suomalaiselle verojärjestelmälle pitäisi Karjalaisen mielestä tehdä ”täysremontti”.

– Veroja tulisi alentaa ja palkkatasoakin voisi nostaa ainakin osittain.

Suomalaisilla yrittäjillä on oikeus, taustasta riippumatta, investoida toiseen maahan ja yritys Viroon on helppo perustaa. Karjalainen ihmettelee myös verohallinnon tekemää selvitystä, jonka mukaan suomalaisten henkilöiden ja yritysten lisääntynyt toiminta Virossa kasvattaa harmaan talouden riskiä.

Hyvä ympäristö yrittäjille

Karjalaiselle suurin syy siirtää tilitoimisto Viroon oli yrittäjäystävällinen ympäristö. Virossa on tasapainoinen veropolitiikka ja asiat toimivat sujuvasti. Yritystoiminnan siirtyminen Suomesta Viroon onkin kovassa kasvussa. Karjalaisen – kuten monen muun suomalaisyrittäjän – positiiviset kokemukset vahvistavat käsitystä siitä, että on yritystoiminnan kannalta hyvä idea perustaa yritys Viroon.