Suomalaista yritystä ei voi noin vain siirtää Viroon, kertoo johtava veroasiantuntija Annemari Viinikka Uudenmaan Yritysverotoimistosta.
– Jos suomalainen yhtiö haluaa aloittaa liiketoiminnan Virossa, on yleensä perustettava yhtiö Viroon. Yhtiö voi toimia Virossa myös perustamalla sinne sivuliikkeen, Viinikka kertoo.
Liiketoiminnan voi myydä Viroon yhtiölle
– Yhtenä mahdollisuutena on myös liiketoiminnan myynti Viroon perustetulle yhtiölle. Tai jos riittäviä liiketaloudellisia syitä löytyy, fuusioida suomalainen yhtiö virolaiseen, Viinikka jatkaa.
Yritysten siirtohinnoitteluun, yrityskauppoihin ja kansainväliseen verotukseen erikoistunut asianajaja Kirsi Hiltunen ei tiedä ainoatakaan yritystä, joka olisi sellaisenaan siirtynyt Suomesta Viroon.
– Tyypillisimmin konserni perustaa uuden tytäryhtiön, uuden yhtiön Viroon tai yksittäinen henkilö perustaa paikallisen osakeyhtiön harjoittaakseen liiketoimintaa, kertoo JB Eversheads -asianajotoimistossa työskentelevä Hiltunen.
Sivuliikkeen hallinto raskasta
Sivuliikkeen perustamista pohtivan yrittäjän kannattaa Hiltusen mukaan muistaa, että hallinto on usein raskasta.
– Tuolloin on kaksinkertainen kirjanpito molemmissa maissa. Ihmiset eivät usein ymmärrä, että sivuyhtiö Viroon on kallista ja hallinto maksaa. Saattaa olla järkevämpi ratkaisu, että Suomessa ja Virossa on omat yritykset, Hiltunen sanoo.
Viron verotus epäselvää
Päätös perustaa yhtiö Viroon voi Hiltusen mukaan aiheuttaa yllätyksiä.
– Viro ei ole verovapaa, vaikka vuotuista tuloa ei veroteta. Verotusta on Virossa vain lykätty siihen hetkeen, kun yrityksestä otetaan osinkoa tai palkkaetua, tai siihen hetkeen, kun yhtiö Virossa puretaan, Hiltunen sanoo.
Hiltusen mukaan monelle yrittäjälle tulee yllätyksenä erityisesti se, että verot tulevat maksuun sitten, kun yhtiö Viroon on purkuvaiheessa. Hän muistuttaa, että yhtiö Viroon on hyvä asia, eikä sitä pitäisi pelätä. Yrittäjän tulisi kuitenkin aina miettiä etukäteen eri vaihtoehdot sekä yrityksen purkamiselle että voittojen kotiuttamiselle.