Suomalaiset perustavat yrityksiä Viroon, koska täällä yritysvero liikevoitosta on 0%, työvoimakustannukset ovat alhaisempia, talous on Euroopan vakaimpia ja kasvaa tasaisesti, asenne yrittäjyyttä kohtaan on Suomea myönteisempi sekä yritys voi myydä palvelujaan myös Suomeen ja saavuttaa merkittävän kilpailuedun.
Silver Bankin perustajan Erki Sellingin mukaan yleisimpiä syitä yhtiön luomiseksi Viroon ovat kuitenkin henkilöstökustannukset, tuotanto-/alihankintakustannukset sekä verotus. Ulkomailla yhtiön perustaminen kuulostaa yleensä vaikealta: lainsäädäntöä ei tunneta, kaikki ilmoitukset ja kirjeet vaativat viralliset käännökset, sekä lukuisia muita stressiä aiheuttavia kysymyksiä.
Käytännössä yritysksen aloittaminen Viroon on kuitenkin helpompaa. Virossa on mahdollisuus ostaa valmisyhtiö, jossa kaikki perustamisvaiheet on jo hoidettu puolestasi ja jonka hinta on alkaen 500 EUR. Ostotapahtuma suoritetaan aina notaarilla, joka vahvistaa uuden omistajan, hallituksen sekä tietysti yrityksen uuden nimen. Yritystoiminnasta vastuussa olevassa pienessä yhtiön hallituksessa on tyypillisesti vain yksi jäsen, jonka toiminta käytännössä vastaa Suomen toimitusjohtajaa. Yrityskaupan yhteydessä tehdyt muutokset rekisteröityvät viiden päivän aikana Yritysrekisterissä ja sen jälkeen on käytävä pankissa avaamassa henkilökohtaiset nettipankin tunnukset.
Yleisin yritysmuoto Virossa on rajavasuuyhtiö eli OÜ (osaühing), jonka osuuspääoma on minimissä 2500 EUR. Yritystä ostettaessa on huomioitava, että uusi yhtiö ei ole automaattisesti alv-velvollinen. Mikäli alv-velvollisuus on tarpeellinen niin on erikseen käytävä verottajalla täyttämässä muutama lomake.
Jos yritystoiminta ei lähde käyntiin heti yrityskaupan jälkeen, niin kirjanpito on ainoa toiminta, mikä on pidettävä ajantasalla. Alv-velvollisen on tehtävä veroilmoitukset kuukausittain, vaikka tapahtumia ei olisi ollenkaan. Samoin tilinpäätös on esitettävä oikea-aikaisesti ja ensimmäinen tilikausi voi olla enintään 18 kk pituinen.
Viroon luodun yrityksen säästöä henkilöstökustannuksissa pystyy hyödyntämään monella eri tavalla. Yleisintä on virolaisen työvoiman käyttö Suomessa. On kuitenkin huomioitava, että vaikka kyse on virolaisesta työntekijästä, joka työskentelee Viron yhtiössä, niin Suomessa työskentelevälle henkilölle on kuitenkin maksettava alan TES:n mukaista palkkaa.
Verotuksessa on huomioitava kiinteä tuloveroprosentti (21%) ja henkilöstökustannukset, joista jälkimmäiset ovat yht. 34,4% bruttopalkasta. Suurin verotuksellinen hyöty on kuitenkin varmaan siinä, että Viron yritysverotuksessa ei veroteta jakamatonta voittoa.