Käykö Bolt hintasotaa? Kyytiyhtiö aloitti Tampereella ja Oulussa

Virolaisyhtiö sanoo olevansa kilpailijoitaan kulutehokkaampi.

Kolmas kerta toden sanoo? Virolainen, omaa “supersovellustaan” pyörittävä Bolt yritti tulla Suomeen kaksi kertaa ja myös vetäytyi kahdesti.

Boltin maajohtajan Mikael Uusivuoren mukaan kolmas kerta todellakin sanoo toden.

“Tällä kertaa Bolt tuli Suomeen jäädäkseen, kehitämme toimintaamme täällä pitkällä tähtäimellä”, Uusivuori sanoo.

Yhtiön kolmas saapuminen Suomeen tapahtui viime vuoden kesällä. Se tarjoaa toistaiseksi vain taksikyytejä ja Helsingissä myös sähköpotkulautoja — eikä esimerkiksi ruokalähettipalveluja kuten monessa muussa Euroopan maassa.

“Boltin kahden aiemman yrityksen aikana markkinaolosuhteet eivät olleet Suomessa vielä parhaat mahdolliset. Ensimmäisellä kerralla Suomen taksimarkkina ei ollut vapautunut ja toisella kerralla kuljettajien lupakäytännöt veivät vielä liikaa aikaa. Nyt on Suomessa kaikki valmista Boltille”, Uusivuori jäsentää.

Viime vuoden kesällä Bolt lanseerasi sovelluksensa Suomessa ensin vain Helsingissä, Turku tuli mukaan kaksi kuukautta sitten, ja tällä viikolla Bolt on aloittanut taksiliikennöinnin myös Tampereella ja Oulussa.

Helsingissä Bolt näyttää tarjoavan taksikyytejä huomattavasti halvemmalla kuin kilpailijansa ja etenkin Uber. Esimerkiksi matka vanhasta kirkkopuistosta Itä-Helsingin Kivikkoon maksaa keskiviikkona iltapäivällä Uberilla 20,32—40,54 euroa mutta Boltilla 18,70—39,80 euroa. Ero ei ole suuren suuri, mutta se voi olla ratkaiseva kun kyse on sovellustakseista, joita käytetään nimenomaan niiden edullisuuden vuoksi.

Käykö Bolt Helsingissä hintasotaa, Mikael Uusivuori?

“Ei. Seuraamme tarkkaan hintojen kehittymistä markkinoilla ja myös kuljettajiemme ansioiden kehittymistä ja pyrimme edullisuuteen, mutta se on tapauskohtaista, kuka tarjoaa kaikkein matalinta hintaa.”

”Myös mahdolliset alennukset vaikuttavat matkojen hintaan.”

Paras kuljettajille

Uusivuoren mukaan Bolt on kulutehokkaammin organisoitu yritys kuin sen kilpailijat, minkä vuoksi se on edullinen ja minkä vuoksi se myös pystyy maksamaan kuljettajilleen parempia komissioita kuin kilpailijat.

Kun Bolt kertoi reilu vuosi sitten tavoitteekseen löytää Suomesta 500 taksinkuljettajaa, niin Uusivuoren mukaan kuljettajia on nyt jo tuhat.

“Tavoitteemme on tarjota kuljettajillemme parhaat ansiot jokaisessa kaupungissa, jossa operoimme”, hän paaluttaa.

“Kulutehokkuus on ollut Boltin ja sen perustajan Markus Villigin DNA:ssa alusta alkaen, mikä johtuu paljolti siitä että Boltilla ei ole koskaan ollut kaikkein isointa kassaa jolla taistella. Bolt on aina pohjustanut huolellisesti kaikki uudet lanseeraukset ja investoinnit ja suunnitellut tarkkaan sen, mihin omat eurot laitetaan.”

Siinä mielessä Bolt on kuin mikä tahansa perinteinen taksifirma, että sen kuljettajat ovat joko itsenäisiä yrittäjiä tai työsuhteessa Boltin kumppanitaksifirmaan.

Nyt sulatellaan

Virossa vuonna 2013 nimellä Taxify perustettu Bolt on kasvanut nopeasti ja oman ilmoituksensa mukaan se toimii nyt yli 45 maassa ja 500 kaupungissa Euroopassa ja Afrikassa. Asiakkaita sillä on oman ilmoituksensa mukaan yli 150 miljoonaa.

Viime vuonna Bolt teki 1,26 miljardin euron liikevaihdolla 72 miljoonan euron nettotappion. Boltin tuore talousjohtaja Mikko Salovaara kertoi tänä syksynä Kauppalehdessä, että halutessaan Bolt voisi näyttää voittoa jo nyt, mutta se tähtää pikemmin kauaskantoisempien tavoitteidensa toteuttamiseen.

Salovaara kertoi Boltin myös liikkuvan kohti pörssilistausta.

Uusivuoren mukaan Bolt ei laajenna Tampereen ja Oulun jälkeen Suomen muihin kaupunkeihin ainakaan heti, vaan sulattelee niitä aikansa. Markkinaosuutta tai -osuustavoitteitaan Suomessa Bolt ei kerro.

Bolt ei myöskään ole ainakaan toistaiseksi lanseeraamassa Suomessa muita “supersovelluksensa” palveluja kuten ruokalähettipalveluja ja autonvuokrausta.

FAKTAT

Bolt Technology OÜ

Liikevaihto 2022: 1,26 miljardia euroa (vuonna 2021: 500,8 miljoonaa euroa).

Nettotulos 2022: -72,2 miljoonaa euroa (vuonna 2021: -547,2 miljoonaa euroa).

Markkina-arvo: 7,4 miljardia euroa (vuoden 2022 rahoituskierroksen perusteella)

Työntekijämäärä vuonna 2022: 4126 (vuonna 2021: 3003).

Lähde: Kauppalehti