Viron yrityslainsäädäntöön tulee huomattavia muutoksia alkaen 1.2.2023

Viron yrityslainsäädäntöön tulee huomattavia muutoksia alkaen 1.2.2023

Tässä ovat huomattavimmat muutokset:

  • Yrityksien, jotka eivät ole tehneet tilinpäätöksiä, poistaminen kaupparekisteristä nopeutuu. Yritys voidaan poistaa kaupparekisteristä, jos tilinpäätöksen laatiminen myöhästyy 3 kk. Myöskin yrityksen vastuuhenkilöille voidaan antaa sakkoa ilman siitä etukäteen varoittamatta, jos tilinpäätöstä ei ole tehty.
  • Kaupparekisteriin lisätään merkintä, jos yritykseen ei saada helposti yhteyttä. Kaupparekisteri alkaa lähettämään esim. testisähköposteja yrityksen viralliseen s-postiosoitteeseen tarkistaakseen sen, toimiiko s-posti.
  • Jos yrityksellä on ei ole ollut mitään toimintaa, voi yrityksen purkaa pikamenettelyllä. Yrityksen hallituksen ja omistajien tulee vakuuttaa, että mitään toimintaa ei ole ollut.
  • Yrityksellä ei ole enää pakollista minimi-osakepääomaa. Tähän asti se on ollut 2500 €. Osakepääomaa ei välttämättä tule enää maksaa yrityksen pankkitilille, vaan riittää, että yrityksen omistajat vakuuttavat, että kyseinen osakepääoma on maksettu yritykselle. Jos osakepääoma on kuitenkin yli 50000 €, tulee kaupparekisteriin lähettää tosite, josta näkyy, että summa on maksettu yritykseen.
  • Kaupparekisteri alkaa pitämään osakasrekisteriä. Tähän asti osakasrekisteriä on pitänyt yhtiön hallitus.
  • Konsernin intressien huomioiminen ja konsernin vastuu. Tytäryhtiön johdon on noudatettava emoyhtiön ohjeita – näin ei rikota huolellisuusvelvollisuutta, mikäli toimitaan konsernin intresseissä. Jos maksukyvyttömyys syntyy emoyhtiön ohjeiden pohjalta, vastaa emoyhtiö tytäryhtiön velvoitteista.