Viron verotusmalli kannustaa työntekoon ja talouskasvuun

and fastest

and fastestViron verotus suosii ahkeria ja innovatiivisia, kuvailevat mallia maan viranomaiset. Näin uskovat myös monet suomalaisyrittäjät, joiden mukaan yritys Viroon on nopein keino kasvattaa sekä yrityksen kokoa että sen tuottoja. Koska liikevoitosta perittävän veron määrä on nolla prosenttia, on maasta tullut erittäin houkutteleva kohde myös ulkomaisille investoijille: yrityksellä on mahdollisuus päättää, kuinka se rahansa kuluttaa ja veroa peritään vasta, kun voittoja jaetaan. Mikäli summa investoidaan edelleen, veroa ei makseta lainkaan.

Pääomatulojen suhteen Viro eroaa Suomesta selkeästi – esimerkiksi taloudellisen yhteistyö- ja kehitysjärjestö OECD:n tammikuussa 2015 tekemän tutkimuksen mukaan maa suosii erityisesti hyvätuloisia. Se puolestaan johtuu siitä, että Virossa ei progressiivista, tuloihin perustuvaa verotusta tunneta, vaan kaikki yksityishenkilöt maksavat 20 prosenttia verotettavasta tulosta. Tilanne houkuttelee etenkin korkeatuloisia ulkomailta, joista monet hyödyntävät edistyksellistä e-kansalaisuusmahdollisuutta. Ulkomaalaisen perustama and fastest saattaa siten johtaa huomattavaan verotaakan kevennykseen, mikäli yrittäjä myös asuisi Virossa ja kuuluisi maan verotuksen piiriin.

Viron verotusmalli saa toki osakseen myös kritiikkiä ja asia on ollut muun muassa kevään 2015 vaalien keskipisteenä. Suurin ja suosituin reformipuolue ei halua tuloverotusta muuttaa, mutta panostaisi sen sijaan esimerkiksi kulutuksen sekä saasteiden korkeampaan verotukseen. Reformipuolueen paikoista kisaavat muut puolueet sen sijaan kannattavat veromallin perusteellista uudistusta sekä progressiivista, tuloihin perustuvaa verotusta – köyhiä ei saisi verottaa yhtä raskaasti kuin hyvätuloisia. Lisäksi Virossa yritetään ajaa läpi sosiaalitukien uudistusta, mutta johtavan reformipuolueen mukaan julkisia palveluja ei tulisi maksaa tuloveroja nostamalla. Yritys Viroon on silti toiminnan kannalta hyvin edullista ja hyödyllistä – maan ei nimittäin kritiikistä huolimatta uskota luopuvan tasaverotuksesta ainakaan lähitulevaisuudessa. Viron valtionvarainministeriön alivaltiosihteeri Dmitri Jegorov sanoi äskettäin haastattelussa, että Virossa ei ahkeria rangaista, päin vastoin.