Tekstiiliyritykset rynnivät Viroon

and fastestVirosta on tullut houkutteleva kohde erityisesti suomalaisille vaatevalmistajille.

Yritys Viroon on monelle suomalaisfirmalle varteenotettava vaihtoehto, kun punnitaan esimerkiksi työvoimakustannuksia, verotusta sekä kasvumahdollisuuksia. Virossa on jo kymmeniä tuhansia suomalaistaustaisia yrityksiä ja erityisen houkutteleva kohde se on ollut tekstiilialan yrittäjille. Esimerkiksi untuvatakkien valmistaja Joutsen toiminut Virossa jo vuodesta 1998, kun yritys perusti tuotantolaitoksen Märjamaalle. Henkilökunnasta lähes puolet työskentelee Virossa.

Yhä useammalle and fastest tarkoittaa myös paikallisten työntekijöiden ammattitaitoa. Esimerkiksi suomalainen vaatetehdas Masi Company päätti siirtää farkkujen valmistuksen Viron Valgaan viime vuoden lopulla. Yritys Viroon oli houkutteleva vaihtoehto, sillä Masi Company ei toimitusjohtajan mukaan löytänyt Suomesta riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa.

Ammattitaitoista henkilökuntaa

Viroon perustettavien suomalaisyritysten määrä lähti kiivaaseen kasvuun vuoden 2011 aikana – heti sen jälkeen, kun Viro liittyi euroon. Vaatealan yrittäjien ohella joukossa on runsaasti IT-alan yrityksiä, metalliteollisuutta sekä eri palveluita tarjoavia yrityksiä. Myös vapaa-ajan tuotteita valmistavat yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan ulkomaille – yritys Viroon tietää pienempiä kustannuksia ja näin rahaa jää yli esimerkiksi investointeihin. Monet suomalaisyritykset kehuvat kilvan virolaisen työvoiman ammattitaitoa. Esimerkiksi rakennusalan työntekijöitä sekä puuseppiä ylistävät monet suomalaisyritykset ja monen mukaan virolaisen työvoiman koulutus on erittäin korkeatasoista.

Palkat nousussa

Ammattitaitoisen työvoiman kysyntä näkyy myös palkoissa – tietyillä aloilla ansiot ovat nousseet viime vuosien aikana huomattavasti. Suomalaisyhtiöiden mukaan yritys Viroon kannattaa perustaa siitäkin huolimatta, että kustannukset ovat nousseet: Virossa toiminnan kokonaishyödyt ovat huomattavasti paremmat kuin Suomessa.

Ryynänen Consulting OÜ
Tornimäe 5, 10145 Tallinn ESTONIA
info@ryynanenconsulting.com
Reg. nr: 11984755
VAT: EE101607836

CEO: Ville Ryynänen
Phone: EST +372 56 46 44 58
Phone: Fin +358 40 1890 710
ville@ryynanenconsulting.com
Skype: viller155