5 vinkkiä Viron yritysmaailmaan

and fastest

and fastestYhä useampi suomalaisyritys pakenee ankaraa verotusta eteläiseen naapurivaltio Viroon. Company to Estonia on liiketoiminnan kannalta erinomainen idea, mutta mitä seikkoja tulisi huomioida, jotta yhtiön pyörittäminen sujuisi mahdollisimman vaivattomasti?

Sopimukset

Kuten muuallakin maailmassa, Virossa sopimukset kannattaa aina tehdä kirjallisena. Näin siksi, että vältyt mahdollisilta väärinkäsityksiltä myöhemmin. Kirjallinen sopimus on hyvä olla myös mahdollisia riitatilanteita varten.

Henkilökunta

Yritys Viroon on mahdollista perustaa myös ammattilaisten avulla ja säästyt siten monelta mutkalta matkassa. Lisäksi esimerkiksi virolaisesta johtajasta on yritystoiminnan sujuvuuden kannalta paljon hyötyä ja helpottaa käytännön asioiden hoitoa.

Sijoitustoiminta

Yritys Viroon perustetaan usein juuri taloudellisista syistä. Veromalli toimii siten, että yritystä verotetaan vasta voitoista ja mikäli voitot sijoitetaan edelleen, yritysveroa ei tarvitse maksaa lainkaan. Sijoituksen suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä järjestelyn aikana on helppo tehdä virheitä liittyen esimerkiksi rakenteisiin.

Kilpailu

Kilpailunrajoittaminen toimii Virossa eri tavalla kuin Suomessa. Automaattista kilpailunrajoitusta ei ole olemassa eikä siitä ole merkintää myöskään työsopimuksessa. Mikäli yritys Viroon perustetaan, työntekijöiden kanssa voi erikseen neuvotella kilpailunrajoituksesta. Sille on kuitenkin Viron laissa erittäin tarkat vaatimukset, joita on noudatettava – ellei näin ole, kilpailunrajoitussopimus ei ole lainvoimainen.

Neuvonta

Yritys Viroon on taloudellisesti varteenotettava vaihtoehto ja perustaminen on käytännössä melko mutkatonta. Ulkomaalaiselle yrittäjälle voi kuitenkin Viron liike-elämässä tulla eteen odottamattomia pulmia, joita moni yrittää ratkoa itse. Viron yrityskulttuuria tai lakeja tuntemattoman kannattaa kuitenkin aina pyytää apua asiantuntijoilta, jotta liiketoiminta sujuu suunnitellusti.