Näinä taloudellisesti vaikeina aikoina voi tarve yrityksen purkamiselle tulla monella yrittäjälle eteen yllättäen. Kerromme tässä, miten yrityksen lopetusprosessi tarkalleen menee.
Virolaisen yrityksen purkaminen ja yhtiön lopettaminen alkavat siitä, kun yrityksen omistajat tekevät lopettamispäätöksen ja -hakemuksen, joista näkyy, kuka on yhtiön liiketoiminnan lopettaja, eli toisin sanoen selvitysmies. Lopettamispäätös ja -hakemus allekirjoitetaan notaarissa Tallinnassa, maistraatissa Suomessa tai sähköisesti Viron e-kortilla.
Sitten liiketoiminnan selvitysmies laittaa ilmoituksen Valtion Viralliseen Lehteen (www.ametlikudteadaanded.ee), josta ilmenee, että yritys puretaan. Kyseessä on ns. julkinen haaste, jolla velkojia tiedotetaan yrityksen selvitystilasta. Julkinen haaste tulee tehdä riippumatta siitä, onko yrityksellä velkojia tai ei ja julkisen haasteen tulee olla Virallisessa lehdessä vähintään 7 kk, ennen kuin kaupparekisteri poistaa yrityksen.
Samalla tulee tehdä myös tilinpäätös ja tase, josta selviävät yhtiön omaisuus ja velat. Tässä vaiheessa myös irtisanotaan mahdolliset yhteistyösopimukset ja työntekijät ja hakeudutaan pois ALV-rekisteristä jne.
Tämän jälkeen tulee odottaa 4 kk, jotta esimerkiksi mahdolliset velkojat voivat esittää vaatimuksia. Tämän jälkeen tehdään lopullinen tilinpäätös ja tase.
Sen jälkeen lopullisen osingon voi nostaa yhtiöstä. Osingosta tulee maksaa myös tulovero. Suomeen verovelvollinen yksityishenkilö voi joutua lisäksi maksamaan osingoista pääomaveroa Suomeen. Sitten tulee odottaa vielä 3 kk, jotta voi tehdä lopettamishakemuksen kaupparekisteriin. Lopettamishakemuksen tekemisen jälkeen kaupparekisteri poistaa yrityksen n. 3-4 vko aikana. Eli yrityksen lopettaminen kestää yhteensä n. 7-9 kk.
Tulee ottaa huomioon, että jos yritys lopetetaan vapaaehtoisesti purkamalla, on kyseessä selvitystilamenettely. Tässä tapauksessa yrityksellä tulee olla enemmän varallisuutta kuin velkaa. Toisaalta, jos yrityksellä on enemmän velkaa, kuin on varallisuutta, on kyseessä konkurssimenettely. Konkurssimenettelyyn voi joutua myös muulla tavalla kuin vapaaehtoisesti, esim. päämiehen, velkojan tai viranomaisen toimesta. Myöskin tulee muistaa, että virolaisen yrityksen tulee tehdä joka vuosi tilinpäätös riippumatta siitä, onko yrityksellä toimintaa tai ei. Eli yrityksen alasajo ei onnistu ilmoittamalla Viron kaupparekisterille, että yritys ei tee tilinpäätöksiä, koska toimintaa ei ole ollut.
Selvitystilamenettelyn pääkomponentit ovat seuraavat:
Virolaisen yrityksen likvidointi on samankaltainen prosessi, kuin Suomessa on selvitystilamenettely.