Yritys Viroon – kuinka helppoa se todella on?

 

yritys ViroonMoni suomalainen yrittäjä suunnittelee yrityksen perustamista Viroon edullisemman verotuksen vuoksi. Totuus on kuitenkin se, että jo olemassa olevan suomalaisyrityksen siirtäminen Viroon ei ole helppoa. Verotus määräytyy liiketoiminnan ja johtopaikan mukaan.

Viroon rekisteröidyt yritykset eivät maksa yritykseen jätetyistä voitoista tuloveroa. Yritysten tulosta verotetaan vasta siinä vaiheessa, kun sitä otetaan yrityksestä pois. Osinkoja ja muuta voitonjakoa verotetaan 21 prosentilla. Monilla onkin väärä mielikuva siitä, että Viroon rekisteröityneen yrityksen verot maksettaisiin automaattisesti Viroon.

Yritys Viroon on hyvä päätös

Suomalaista yhtiötä ei voi noin vain siirtää Viroon. Jos suomalainen yhtiö haluaa aloittaa liiketoiminnan harjoittamisen Virossa, on yleensä perustettava yritys Viroon tai sinne voi perustaa myös yrityksen sivuliikkeen. Jos yritystä ei kuitenkaan haluta purkaa, voi liiketoiminnan myös myydä Viroon perustetulle yhtiölle. Sivuliikkeiden ylläpito on kallista ja hallinto maksaa. Siitä syystä kannattaa useimmissa tapauksissa perustaa uusi yritys Viroon.

Veroyllätys voi olla ikävä

Viro ei ole verovapaa, vaikka vuotuista tuloa ei veroteta. Verotusta on Virossa vain lykätty siihen hetkeen, kun yrityksestä otetaan osinkoa tai palkkaetua, tai siihen hetkeen, kun yhtiö puretaan. 

Jos virolaisella yrityksellä on tehdas, konttori tai muu kiinteä toimipaikka Suomessa, kiinteän toimipaikan tulot verotetaan Suomessa. Yritys on näissä tapauksissa myös arvonlisäverovelvollinen Suomessa harjoitetusta liiketoiminnasta. Jos taas virolaisella yrityksellä on toimitilat ja henkilökuntaa Virossa, mutta johto asuu Suomessa, harkitaan verotusta tapauskohtaisesti. Yhtiö Viroon on kuitenkin monesta eri syystä yrityksen kannalta hyvä päätös.