Viron veromalli kiihdyttää kasvua

Valmisyhtiö on helpoin ja nopein tapa perustaa yritys Viroon.

Viron yrittäjäystävällinen ilmapiiri tekee ihmeitä, uskovat asiantuntijat. Yhtiö Viroon saattaa olla yrityksen kannalta paras mahdollinen päätös.

Viro on erinomainen esimerkki järkevästä talouskasvusta, kirjoittaa englantilaislehti The Commentator. Eikä siinä kaikki: lehden mukaan maassa tehdyt uudistukset ovat luoneet alueelle positiivisen talouskasvun kehdon, josta muut maat voisivat sellaisenaan ottaa mallia. Viron nousun taustalla on monta tekijää, mutta brittiasiantuntijat uskovat tasaveromallin olevan avainasemassa etenkin, jos yrityksellä on suunnitelmissa yhtiö Viroon. Kun Viron tasaverotus otettiin vuonna 1994 käyttöön, veroprosentti oli 26. Tänä päivänä, yli 20 vuotta myöhemmin, veroprosentti on vaivaiset 20. Alhainen veroprosentti on lisännyt maan kuluttajien ostovoimaa ja siten kiihdyttänyt talouskasvua huomattavasti.

Yksinkertaisuus kiehtoo

Monia Viron veromallissa viehättää sen yksinkertaisuus.

“Kuten Yhdysvaltain presidenttiehdokas Jeb Bush sanoi, veroilmoituksen tekeminen kestää vain viisi minuuttia. Se kuulostaa unelmalta”, totesi amerikkalaisen Tax Foundationin edustaja Kyle Pomerleau The Commentator -lehden haastattelussa.

“Eikä se ole edes mallin paras ominaisuus. Parhainta on nimittäin se, mitä verotetaan. Maassa täysin integroitu henkilökohtainen verotus ja yritysverotus. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yrityksiä verotetaan vain kerran joko henkilötasolla tai yhtiötasolla”, Pomerleau jatkaa.

Startup-yrityksille etu

Viron malli toimii talouskasvua ajatellen huomattavasti paremmin kuin Yhdysvaltojen verotus, asiantuntijat uskovat. Verotuksesta hyötyvät myös ulkomaiset yrittäjät, joten yhtiö Viroon on täydellinen vaihtoehto erityisesti vasta yritystoimintaansa aloitteleville liikkeenharjoittajille. Virossa yritys maksaa vero vasta voitoista, joten kaiken muun pääoman voi sijoittaa edelleen ja siten omalta osaltaan kasvattaa maan taloutta.