Viron e-kansalaisuus houkuttelee yrittäjiä

yritys Viroon


yritys ViroonPäätökseen perustaa yritys Viroon vaikuttaa verotuksen ohella myös helposti hankittava sähköinen kansalaisuus.

Viro on tarjonnut niin sanottua sähköistä kansalaisuutta ulkomaalaisille syksystä 2014 saakka. Käytännössä e-kansalaisuus tarkoittaa sitä, että ulkomailla asuva voi käyttää Viron verkkopalveluja samalla tavalla kuin maassa asuva. Digitaalisesta oleskeluluvasta on tullut liikkeenharjoittajille yksi lisäsyy perustaa yritys Viroon, sillä kaiken tarvittavan voi halutessaan tehdä käymättä maassa lainkaan.

Japanin pääministeri sai lahjana

Projekti on Viron viranomaisten mukaan ollut menestys – huhtikuussa e-kansalaisuus annettiin lahjana myös Japanin pääministeri Shinzo Abelle. Abelle e-kansalaisuus-kortin lahjoitti Viron kauppa- ja liikenneministeriön apulaispääsihteeri Taavi Kotka Japanissa vieraillessaan. Lahja annettiin Kotkan mukaan siksi, että Japani on Aben johdolla ottamassa Viron tapaan käyttöönsä e-kansalaisuuden.

-Meille tuli sellainen ajatus, että koska he ovat kehittäneet omia IT-järjestelmiään samaan suuntaan kun me, niin annamme heille vertailukohdan, Kotka kertoi Viron yleisradion ERR:n haastattelussa huhtikuussa.

Ei tarvetta käydä Virossa

Yritys Viroon on ollut mutkatonta kautta aikain, mutta e-kansalaisuuden ansiosta se onnistuu nyt vieläkin helpommin – kortin avulla voi liiketoiminnan voi aloittaa käymättä Virossa lainkaan. Projektin tavoitteet ovat kunnianhimoiset: Kotkan mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana Viro aikoo houkutella yhteensä kymmenen miljoonaa e-kansalaista. Taustalla on Viron päämäärä olla yksi maailman edistyksellisimmistä IT-maista ja e-kansalaisuutta pidetään tavoitteen kannalta ratkaisevana. Yksi projektin päämääristä on myös se, että yritys Viroon onnistuu helpommin kuin koskaan aiemmin – näin maahan saadaan houkuteltua kansainvälistä liiketoimintaa nopeasti ja tehokkaasti.