Viro on teknologian edelläkävijä

yritys ViroonYritys Viroon houkuttelee jo pelkästään maan edistyksellisen teknologian ansiosta.

Suomalaisyritysten määrä Virossa on viranomaislähteiden mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana vähintään kaksinkertaistunut. Tällä hetkellä maassa toimii tuhansia suomalaisyrityksiä, jotka ovat joko perustaneet maahan tytäryhtiön tai jotka ovat aloittaneet yritystoimintansa kokonaan Virossa. Tuhansien suomalaisyritysten määrä ei suinkaan ole sattumaa: erinäisten yritystoimintaa helpottavien palvelujen tarjoamisen tavoitteena on nimenomaan yritystoiminnan haaliminen Viroon. Viron valtion aloitteiden päämääränä on se, että yritys Viroon syntyy nopeasti ja helposti.

Edistyksellinen e-kansalaisuus

Viro esitteli ensimmäisenä maailmassa niin sanotun e-kansalaisuuden lokakuussa 2014. Hankkeen mukaan e-kansalaisuuden saanut ulkomaalainen voi hoitaa asioitaan sähköisesti samalla tavalla kuin Viron kansalaiset. Niin sanottu sähköinen henkilöllisyys mahdollistaa muun muassa pankki- ja vakuutuspalveluiden käytön ja sen avulla voi halutessaan perustaa myös yrityksen. Huomioitavaa on kuitenkin se, että e-kansalaisuus ei ole oleskelulupa eikä kansalaisuus – hankkeen tarkoituksena on helpottaa byrokratiaa esimerkiksi silloin, kun yritys Viroon on vasta alkutekijöissään.

Digitaalista asiointia

Viro on monia muita maita edellä myös esimerkiksi äänestämisessä. Sähköistä äänestystä kokeiltiin jo vuonna 2005 kuntavaaleissa ja kahta vuotta myöhemmin jopa eduskuntavaaleissa. Lisäksi suomalaisen perustama yritys Viroon hyötyy digitaalisesta allekirjoituksesta, jota pidetään yhtä lainvoimaisena kuin kynällä tehtyä allekirjoitusta. Edistyksellinen teknologia on vain lisännyt suomalaisten mielenkiintoa Viroa kohtaan. Esimerkiksi Helsingin Uutiset -lehden mukaan maan kaupparekisterissä olevista yrityksistä jopa joka neljännellä on yhteys Suomeen.