Viro odottaa e-kansalaisia koko maailmasta

yhtiö ViroonViron tasavalta otti viime vuoden lopussa edistysaskeleen sähköisissä palveluissa tarjoamalla ensimmäisenä maana jokaiselle halukkaalle mahdollisuutta hakea sähköistä henkilöllisyyttä. Samalla maa avasi houkuttelevan mahdollisuuden ulkomaisten yritysten muuttoon Viroon.

E-kansalaisuuden nimellä kulkeva sähköinen identiteetti tarkoittaa sitä, että e-asukas on saanut Viron tasavallalta sähköisen henkilöllisyyden sekä mahdollisuuden käyttää suurta osaa maan edistyneitä sähköisiä palveluita, kuten esimerkiksi pankki- ja vakuutuspalvelut sekä e-resepti. Kortti ei kuitenkaan anna kansalaisoikeuksia eikä oikeuksia saapua Viroon ja oleskella maassa.

Sähköisen tunnistautumisen avulla kuka vain voi kuitenkin esimerkiksi allekirjoittaa sähköisesti asiakirjoja tai vaikka perustaa yrityksen Viroon etänä. Tällainen sähköinen tunnistautuminen sekä allekirjoittaminen on Euroopan Unionissa laillisesti samanarvoinen kuin henkilöllisyyden suora tunnistautuminen ja käsin kirjoitettu allekirjoitus.

E-kansalaisuus on tosi kätevä henkilöille, jotka ovat jo sitoutuneet Viroon jollakin tavalla, vaikka yrittäjille, työntekijöille tai oppilaille, entä eivät ole maan asukkaita.

Tällä hetkellä sähköisen identiteetin hakeminen vaatii Virossa vierailua: hakijan on annettava Viron poliisi- ja tulliviranomaisille biometriset tietonsa eli kuva kasvoista ja sormenjäljet. Sähköinen henkilökortti maksaa 50 euroa ja e-kansalainen saa myönteisen päätöksen jälkeen kortinsa samasta paikasta noin kahden viikon päästä. Sen jälkeen e-asukas voi käyttää suurimman osan valtion sähköisistä palveluista maksuttomasti.

Kortti ei kuitenkaan ole ID-kortti eikä matkustusasiakirja, koska siinä ei ole kuvaa, mutta siinä on mikrosiru suojaussertifikaateilla. Kortin käyttöön tarvitaan tietokoneeseen asennettua ohjelmistoa ja USB-johdolla koneeseen kytkettävää kortinlukijaa. Kortissa käytetään kahden tekijän todennusta eli palvelujen käyttämiseen/sähköiseen allekirjoitukseen e-asukkaan on syötettävää PIN-koodit, joita muut eivät tiedä.

Viron tasavalta takaa e-kansalaisen kortin mukavan ja turvallisen käytön, e-kansalaisuuden oikeudenvastaisesta käytöksestä on tietenkin vastuussa hän itse.

E-asukas -palvelun aukenemisen jälkeisen 18 tunnin aikana viime vuoden lokakuussa e-kansalaisuutta haki 4000 henkilöä.

Viron tavoitteena on, että 2015. vuoden loppuun mennessä myös lähetystöt ottaisivat vastaan e-kansalaisuus hakemuksia sekä antaisivat kortteja eli Virossa vierailu ei enää olisi tarpeellista. Vuoden 2025 mennessä maailmassa on odotettavasti yhteensä noin 10 miljoonaa e-virolaista eli e-asukasta.