Viro näyttää esimerkkiä

Yritys Viroon edesauttaa liiketoimintaa monella tapaa, asiantuntijat muistuttavat.
Virosta on lyhyessä ajassa tullut yksi kansainvälisestikin arvostetuimmista liike-elämän keskuksista. Alan asiantuntijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että maa ponnisteli sitkeästi voittoon vaikeuksien kautta.
– Virossa ollaan valmiita ponnistelemaan paremman tulevaisuuden puolesta. Jokainen yrittää tehdä parhaansa, sanovat Viron kaupallisen edustuston Pilvi Hämäläinen ja Irene Surva-Lehtonen Etelä-Suomen Sanomat -lehdessä.

Teknologia muita edellä
Hämäläinen muistuttaa, että yritys Viroon on kannattava siirto etenkin, kun maa on huomattavasti edellä erityisesti ICT-alalla. Viro näyttää esimerkkiä myös tekniikan osalta.
– Sieltä ei löydy sellaista metsikköä, missä netti ei pelaa, Hämäläinen kumppaneineen toteaa.
Teknologian edistys on selvästi nähtävissä erityisesti yrittäjille tarjottavien palvelujen muodossa. Kun yritys Viroon on perustettu, voi lähes kaiken liiketoiminnan pyörittämiseen liittyvän byrokratian hoitaa verkon välityksellä. Tunnistautumista varten kannattaakin hankkia sähköinen henkilökortti, jonka ulkomaalainen yrittäjä saa helposti hakemalla maan e-kansalaisuutta.

Suunniteltua kasvua
Viron edistyksellisyys johtuu asiantuntijoiden mukaan siitä, että maassa päätettiin vuosikymmeniä sitten, että kasvuun tarvitaan kaksi asiaa: tasaverotus sekä ulkomainen pääoma. Ulkomaisen pääoman houkuttelu on onnistunut hyvin: yritys Viroon on suosittu vaihtoehto monille startup-yrittäjälle etenkin juuri tasaverotuksen seurauksena. Tällä hetkellä maassa verotetaan yrittäjiä sekä yksityishenkilöitä 20 prosentin verran. Nollaverotus pätee sen sijaan tapauksissa, joissa yritystoiminnasta saatu voitto sijoitetaan edelleen investointeihin. Näin moni aloitteleva yrittäjä voi siirtää veromaksut suoraan omaan liiketoimintaan ja yritys Viroon on siitä syystä monelle ratkaiseva askel etenkin startup-vaiheessa.