Suomalaisyritysten määrä kasvaa Virossa

yritys ViroonVirossa oli vuoden 2014 lopussa jo yli 27 000 suomalaistaustaista yritystä, mutta tänä vuonna luvun uskotaan tänä vuonna yhä kasvavan.

Yritys Viroon on helppo perustaa, lisäksi maassa on edullisempi verotus. Suomalaisfirmoja etelänaapuriin vetää myös yritysystävällisemmäksi kehuttu kulttuuri.

E-asukas ohjelman tehokkuus

Suomalaisyrittäjä Petri Mustonen uskoo, että Viron uusi e-asukas-järjestelmä houkuttelee maahan yhä useampia yrityksiä. Mustonen uskoo, että suomalaisyritysten määrä voi vuonna 2015 jopa tuplaantua.

Viron e-asukas-ohjelmassa eri maiden kansalaiset voivat avata paikallisia pankkitilejä ja esimerkiksi yrityksen perustaminen on mahdollista käymättä Virossa lainkaan. Tavoitteena on, että maassa olisi vuoteen 2025 mennessä 10 miljoonaa e-asukasta.

Mustonen sanoo, että e-asukas-järjestelmä kannustaa suomalaisia yrittäjiä siirtämään liiketoimintojaan Viroon. Mustonen ihmetteleekin, miksei vastaavaa järjestelmää löydy Suomesta.

Suomen on reagoitava nopeasti

Mustonen sanoo, että Suomessa on pakko tapahtua isoja rakenteellisia muutoksia, joilla yrityksen perustamista helpotetaan ja byrokratiaa vähennetään.

Yksi Viron mallin hienouksista on Mustosen mukaan liiketoiminnan laajentamiseen kannustava verotus.

–Jos firmalla menee hyvin ja investoit lisää, niin se on siinä.

Suomessa järjestelmä toimii siten, että tulos verotetaan, jos tilikaudelta jää voittoa. Mustonen ryhtyi tuumasta toimeen jo vuonna 2005 ja päätös perustaa yritys Viroon oli oikea. Tällä hetkellä yhtiö työllistää noin kolmekymmentä virolaista.

– Jos haluaa yrittäjänä työllistää ihmisiä, olisi oikea päätös perustaa yritys Viroon. Ilmapiiri on täysin erilainen. Virossa on todella mukava yrittää, hän sanoo.