Pääministeri: Viron talous hyvällä mallilla

Viron talous ei uudistuksia kaipaa, toteaa pääministeri Taavi Rõivas haastattelussa.

Pääministeri Taavi Rõivaan mukaan yritys Viroon kannattaa yhä, koska maan talous voi tällä hetkellä erittäin hyvin. Rõivas sanoi Eesti Päevälehden haastattelussa, että talouspolitiikka ei juurikaan kaipaa muutoksia.

“Meidän ei tarvitse tehdä mitään toisin. Meidän tulee tehdä samoja asioita kuin ennenkin, mutta vieläkin paremmin”, pääministeri totesi. Rõivaan mukaan Eurooppaa viime vuodet ravistellut talouskriisi ei ole ulottunut Baltiaan saakka, sillä Eestillä menee muuhun maailmaan sekä etenkin länsinaapureihinsa nähden erittäin hyvin.

Vienti johtaa kasvuun

Viro on suomalaisnäkökulmasta katsottuna yhä houkuttelevampi kohde: yritys Viroon on kevyempää verotusta sekä avoimempaa yrityskulttuuria etsivälle suomalaisyrittäjälle hyvä vaihtoehto. Näin asian näkee myös maan hallitus, joka uskoo tulevina vuosina etenkin ulkomaalaisten vientiyritysten kasvuun.

“Meidän kannaltamme vienti tarkoittaa sitä, että jätämme taaksemme halvan työvoiman ja siirrymme vaiheeseen, jossa etsimme yhä älykkäämpiä tuotteita, joilla on enemmän arvoa”, Rõivas pohtii.

Ennätysmäärä osinkoja

Yritys Viroon on strategisesti tärkeä siirto etenkin startupeille, sillä maan yhtiöverotuksen ansiosta voitot voi sijoittaa edelleen toiminnan kehittämiseen. Kasvukierre on houkutellut myös kansainvälisiä sijoittajia ja Virossa on viime vuosien aikana rikottu ennätyksiä myös osinkojen suhteen. Äripäev-lehden mukaan Virossa maksettiin vuoden 2014 loppuun mennessä historiallisen paljon: 250 yrittäjän pussiin päätyi jopa 190 miljoonan euron edestä osinkoja. Vastaava luku vuodelta 2013 oli 151 miljoonaa euroa. Eniten osinkoja maksettiin kuljetusalalla. Pääministeri Rõivas sanookin, että yritys Viroon kannattaa erityisesti siksi, että maan talous on vankalla pohjalla — muualla vallitsevasta turbulenssista huolimatta.

“Meillä on hyvä budjetti. Sosiaalietumme ovat nousussa ja verotaakkamme on pienentymässä. Budjettimme on tasapainossa”, Rõivas ynnää.