Pääministeri: Suomi voisi siirtyä Viron veromalliin

Suomen pääministeri Juha Sipilä kertoi Virossa vieraillessaan, että yritysverotusta yritetään uudistaa pikaisesti.

Yhtiö Viroon on vaihtoehto yhä useammalle suomalaisyrittäjälle, sillä maassa maksetaan veroa vasta, kun voittoja aletaan jakamaan. Pääministeri kertoi kesäkuun alussa Virossa vieraillessaan, että Suomessa pohditaan nyt sitä, voitaisiinko malli ottaa käyttöön myös Suomessa.

– Hallitusohjelman mukaan selvitetään, miten Suomessa voitaisiin ottaa askel tätä järjestelmää kohti. Minkäänlaiseen yhteisöveron laskuun ei Suomella kuitenkaan ole varaa, Sipilä totesi Yle Uutisten mukaan.

Virossa edullinen tasavero

Suomalaisia yrityksiä on Virossa jo kymmeniä tuhansia ja yhtiö Viroon tuo monelle tuntuvia säästöjä. Yhtiö Viroon on helppo perustaa ja hallinnointi onnistuu sähköisiä palveluita hyödyntämällä. Lisäksi yrittäjät hyötyvät niin sanotusta tasaveromallista: Virossa on käytössä 20 prosentin tasavero. Sipilän mukaan vastaava malli ei Suomessa toimisi, vaan verot maksetaan jatkossakin porrastetusti.

– Progressiivinen verotus sopii jatkossakin parhaiten Suomeen, pääministeri pohti.

Monelle yrittäjälle yhtiö Viroon on hyvä vaihtoehto, Suomen verotuksesta riippumatta. Maan yritysystävällinen kulttuuri tarkoittaa sitä, että yritystä on helppo pyörittää käymättä maassa lainkaan.

Sähköinen asiointi huippuluokkaa

Viro on kansainväliselläkin tasolla edelläkävijä verkkopalveluiden suhteen. Kansalaiset voivat hoitaa suuren osan hallinnollisista asioistaan sähköisesti ja ulkomaalaisille on tarjolla niin sanottu e-kansalaisuus. Juuri tästä syystä yhtiö Viroon on helppo perustaa mistä tahansa päin maailmaa.

Sipilän mukaan vastaavia palveluita on pohdittu myös Suomessa. Hallitusohjelma tutkii, mitä mahdollisuuksia olisi aloittaa hanke, jossa kansalaiset voisivat henkilökortin ja tietokoneen avulla hoitaa viranomaispalveluitaan – Viron mallia mukaillen. Osa palveluista saattaa tulla käyttöön jo muutaman vuoden kuluessa.

– Tämä systeemi helpottaa paitsi yrityselämää niin myös tavallista kansalaista. Kun systeemi on toiminnassa, voidaan lääkäriajat varata tietokoneella ja lapsiperheet voivat hakea sen kautta päivähoitopaikkaa, pääministeri Sipilä totesi toimittajille.