Venäläinen IT-jätti perustaa kehityskeskuksen Viroon

yritys Viroon

Kansainvälinen IT-yritys Acronis perustaa yrityksen Viroon. Kyseessä on yhtiön toinen kehittämiskeskus.

Aktuaalne kaamera -kanavan mukaan kehityskeskuksessa työskentelisi seuraavan vuoden loppuun mennessä 50-100 työntekijää. Stanislav Protassov, yksi yrityksen perustajista, arvioi, että työntekijöitä voisi olla enemmänkin, mikäli IT-alan yritys saisi Virossa alennuksia muun muassa työvoimaverosta. Maailmanlaajuisesti alun perin venäläinen Acronis työllistää noin 700 henkilöä. Yritys Viroon on yhtiön toinen kehittämiskeskus.

“Kunhan yritys Viroon on käynnistynyt, tuomme paikan päälle omat asiantuntijamme. Aiomme palkata myös uusia työntekijöitä esimerkiksi Virosta sekä muista Euroopan Unionin maista kuten Suomesta, Saksasta, Romaniasta, Bulgariasta. Lyhyesti sanottuna maista, joissa on perinteisesti hyviä IT-asiantuntijoita”, Protassov totesi.

Protassovin mukaan päätös perustaa yritys Viroon johtuu siitä, että maassa on yrityksiä ajatellen hyvä infrastruktuuri ja toimintaympäristö. Verojärjestelmä ei sen sijaan suosi IT-sektoria, eikä etenkään tutkimukseen ja kehitykseen keskittyneitä yrityksiä, Protassov kritisoi.

“Esimerkiksi nollaprosenttinen yhtiövero, josta Viro on ylpeä, ei auta yrityksiä, jotka käyttävät täällä rahaa eivätkä tuota voittoa. Nolla prosenttia, 50 prosenttia, se on aivan sama. Työvoiman verotus on sen sijaan merkittävässä asemassa”.

Protassov sanookin, että monet maat houkuttelevat IT-alan yrityksiä muun muassa  veroalennuksilla, kuten esimerkiksi start-up-yritysten kokonaan verovapaat vuodet.

Viro tekee kuitenkin paljon töitä houkutellakseen maahan IT-yrityksiä, myös Venäjältä.

“Meillä on tällä hetkellä noin 6-7 samankaltaista yritystä niin sanotusti jonotuslistalla. Acronis on yksi niistä, joilta odotamme konkreettisia askeleita Viron kehittämiskeskuksen perustamiseksi,“ sanoo Viron yrityskulttuuria edistävän EAS:n Venäjän toimipistettä vetävä Jaan Heinsoo.