Viime vuoden lopussa suomalaisessa Kotimaa-lehdessä kerrottiin siitä, että etelänaapurin edullisempi verotus ja yritysystävällisemmäksi kehuttu kulttuuri vetää jatkuvasti suomalaisia yhtiöitä Viroon. Virossa oli silloin yli 27 000 suomalaisyrityksien palkkalla olevaa työntekijää, mutta tänä vuonna muuttotahti saattaa kiihtyä täysin uudelle tasolle.
Suomen pienyrittäjien liiton hallituksen jäsen ja yrittäjä Pekka Saikkonen sanoi artikkelissa uskovansa, että Viron uusi e-asukas-järjestelmä voi aiheuttaa jopa suomalaisyritysten määrän tuplaantumisen vuonna 2015.
Asiasta yrittäjänä, ei pienyrittäjien liiton edustajana, puhuneen Saikkosen mukaan Viro osaa tehdä bisnestä: valtiohallinnossa on fiksut ihmiset, jotka keräävät irtorahan maailmalta näillä uusilla ratkaisuilla.
Viron e-asukas-ohjelmassa eri maiden kansalaiset voivat avata maassa pankkitilejä ja muun muassa perustaa yrityksiä ilman, että käy Virossa. Viro on asettanut e-ohjelmalleen tavoitteen, jonka mukaan maassa olisi vuoteen 2025 mennessä 10 miljoonaa e-asukasta.
Saikkosen mukaan e-asukas-järjestelmä siirtää alussa paljon yrityksiä Suomesta Viroon, mutta jossain vaiheessa Suomessa on pakko tehdä isoja rakenteellisia muutoksia, joilla
yrityksen perustamista helpotetaan ja työntekijöihin liittyvää byrokratiaa vähennetään.
– Suomessa kun maksat miehelle palkan, niin kaikkien tilitysten, vakuutusten ja eri ilmoitusten tekeminen eri tahoille on työlästä. Kun sen pitäisi olla niin, että kun maksat miehelle palkan, niin siitä kerralla vähennetään kaikki tarvittavat maksut.
Yhtenä Viron mallin hienouksista Saikkonen piti liiketoiminnan laajentamiseen kannustavan verotuksen.
– Kun yrityksellä jää tulosta, sitä ei oteta pois, jos sen investoi. Jos firmalla menee hyvin ja investoit lisää, niin se on siinä. Suomessa jos tilikaudelta jää voittoa, se verotetaan pois.
Saikkonen pyöritti yritystä Virossa 2000-luvun puolivälissä nelisen vuotta. Parhaimmillaan hän työllisti noin parikymmentä virolaista. Hän sanoi lopettaneensa yrittämisen Virossa iän aiheuttamien vaivojen takia. Yrittäjänä hän työllisti Virossa miehiä, jotka tekivät metallipuolen asennus- ja huoltotöitä. Nykyään hän tekee Suomessa pientarkastustoimintaa nostolaitteille.
Saikkosen mukaan Virossa oli mukava yrittää: esimerkiksi verohallinnossa oli aina nimetty henkilö, jonka kanssa asioitiin ja hommat hoituivat mukavasti, Suomessa päinvastoin yrittäjät täyttävät lippuja ja lappuja työpäivän jälkeen aamuöitä myöten…
Saikkonen sanoi, että jos haluaisi yrittäjänä työllistää ihmisiä, hän pyörittäisi yritystä Viron kautta maan täysin erilaisen ilmapiirin takia.
Yle Uutisten mukaan kiinnostus maailman ensimmäistä virtuaalikansalaisuuskokeilua kohtaan kasvaa edelleen. Viime vuoden lokakuun tietojen mukaan virolaisen henkilötunnuksen haluavia oli jo ennakkoon lähes 150 eri maasta, eniten Yhdysvalloissa, Suomessa ja Venäjällä.